PARODONTOLOGIE
- Tratament medicamentos abces parodontal
- Chiruetaj în câmp închis/dinte
- Chiruetaj în câmp deschis/dinte
- Chiruetaj în câmp închis hemiarcada
- Operație cu lambou și chiuretaj în câmp deschis/dinte
- Chiuretaj in camp deschis hemiarcada
- Adiție Bio-oss/Nova-Bone
- Intervenție cu lambou cu grefa epitelio-conjuctiva/conjuctivă (din palat)/dinte
- Tunelizare cu grefa conjuctiva(3 dinti)
- Frenectomie
- Imobilizare dinți parodontotici/dinte
- Imobilizare dinți cu mobilitate(4-6 dinți)
- Augumentare alveola postextractionala cu dop A-PRF
- Gingivectomie
- Infiltrație cu plasma sancvina cu factori de creștere
Parodontologia este acea ramura a medicinii dentare care se ocupa de profilaxia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor parodontului.Parodontiu l cuprinde totalitatea tesuturilor dure si moi de sustinere a dintilor, gingia, ligamentul parodontal,cementul radicular, osul alveolar.

La examenul radiografic ( ortopanoramica si full radiografic) se vede absorbtia orizontala a crestelor alveolare. La examenul radiografic 3D( Cone Beam) se evidentiaza mai bine defectele circumferentiale cu componenta verticala mai profunda.
Dupa completarea cartelei parodontale cu sondajele complete in jurul fiecarui dinte, se incepe tratamentul. In prima faza se face o ablatie a tartrului subgingival cat mai profunda si cat mai corecta Se dau indicatii pacientului pentru mentinerea unei igiene riguroase Se repeta ablatia si igiena profesionala pana la modificarea tonicitatii gingivale si micsorarea indicelui de sangerareIn urmatoarea etapa se chiureteaza suprafetele subgingivale cu chiurete de Gracey, pentru curatarea perfecta a suprafetelor radiculare , indepartarea tesutului de granulatie din pungi si stimularea mecanica a osului circumferential. Aceasta manopera se efectueaza in mai multe sedinte succesive , in functie de numarul dintilor. Atentie deosebita trebuie sa avem in bifurcatiile radicolare ale molarilor si in pungile parodontale foarte profunde. La finalizarea chiuretajului se pune in pungi gel antibiotic cu eliminare lenta progresiva. Se dau pacientului indicatiile necesare de igiena
Dupa o perioada de videcare corespunzatoare se repeta sondajul parodontal, Acolo unde defectele sunt considerabile se trece la faza urmatoare , chirurgia parodontala. Se deschide un lambou in jurul dintilor interesati, se curata in camp deschis defectul, si se adauga material osos si chiar membrane, pentru a face o osteoregenerare., se sutureaza .
O eficienta deosebita in osteoregenerare o au factorii de crestere PRF,este un extract piastrinic di sangele pacientului. Este recoltata o cantitate mica din sangele pacientului, acesta vine pus in eprubete cu anticoagulanti si centifugat dupa un anumit protocol. In acest mod se obtine un gel care amestecat cu osul in granule are un mai mare potential de osteoregenerare. Pacientul parodontal este un pacient care trebuie monitorizat periodic de tot parcursul vietii.